"Ô étrange Église Orthodoxe, si pauvre et si faible, qui se maintient comme par miracle à travers tant de vicissitudes et de luttes. Église de contrastes, à la fois si traditionnelle et si libre, si archaïque et si vivante, si ritualiste et si personnellement mystique.
Église où la perle de grand prix de l'Évangile est précieusement conservée, parfois sous une couche de poussière. Église qui souvent n'a pas su agir, mais qui sait chanter comme nulle autre la joie de Pâques."
P. Lev Gillet ("Un moine de l'Eglise d'Orient)

26 juillet 2016

"Onze gedachten bepalen ons leven" - nieuwe boek in't nederlands (nouveau livre en néerlandais de Thadée de Vitovnitsa)

"Wij moeten alles geduldig verdragen en alles vergeven. Als we goede gedachten en verlangens hebben, zullen deze gedachten ons zelfs in dit leven vrede en vreugde geven, en nog meer in de eeuwigheid. We zullen dan zien dat er geen dood is, dat de Heer de dood heeft overwonnen, en dat Hij ons het eeuwige leven heeft geschonken!"
Vader ThaddeüsNieuw bij Uitgeverij Orthodox Logos, vertaald door Moeder Lydia (Klooster Portaïtissa, Trazegnies), het prachtige boek van Vader Thaddeüs van Vitonica, een hedendaagse staretz uit Servië

ISBN 978-94-92224-06-4

Vader Thaddeüs van Vitovnica was een van de bekendste geestelijk vaders van Servië in de 20e eeuw. Als novice was hij onder gehoorzaamheid van vader Ambrosius van het Miljkovo-klooster, die zelf weer een leerling was van de Optina-vaders. Van hem leerde vader Thaddeüs het gebed van het hart en de onbaatzuchtige liefde, die zo kenmerkend was voor zijn hele dienstwerk voor de lijdende Servische mensen.
Geboren in 1914 maakte vader Thaddeüs al het lijden mee dat Servië trof in de 20e eeuw. Tijdens de twee wereldoorlogen, gedurende de communistische overheersing en de bombardementen van de NAVO in 1999, leed hij samen met zijn volk. Hij onderwees, gaf raad en bad voor een ieder die bij hem kwam met pijn en verdriet. Zijn woorden van liefde en hoop waren een geestelijk geneesmiddel voor mensen uit alle lagen van de samenleving. In 2002 overleed vader Thaddeüs, een schat aan raadgevingen achterlatend, verzameld door zijn trouwe geestelijke kinderen. Zijn leven, leer en geestelijke gesprekken worden hier voor het eerst in het Nederlands gepresenteerd.
Te koop in't klooster, langs uitgever, of langs boekhandel


Aucun commentaire: